MARGARITA
40ml Tequila
20ml Cointreau
20ml Färskpressad limejuice (1/2 Lime)
Börja med att salta ett glas med valfritt salt. Blanda alla ingredienser i en shaker (eller liknande) fyll på med mycket is och skaka.
Sila upp drinken i glaset för att få bort ev isrester + fruktkött.
COSMOPOLITAN
40ml Vodka
20ml Cointreau
20ml Tranbärsjuice
10ml Färskpressad Limejuice
Blanda alla ingredienser i en shaker (eller liknande) fyll på med mycket is och skaka.
Sila upp drinken i glaset för att få bort ev isrester + fruktkött.
COINTREAU FIZZ
50ml Cointreau alt Cointreau Blood Orange
20ml Färskpressad limejuice (1/2 Lime)
100ml Kolsyrat vatten
Blanda alla ingredienser i ett ”högt” glas.
Fyll på rikligt med is.
Servera.
Vill du smaksätta din fizz med ev frukter, bär örter, kryddor, tillsätt dessa i glaset i första steget.
MILANO-TORINO
3cl Campari
3cl Röd söt vermouth
Häll samtliga ingredienserna i ett ”lågt” glas fyll på med is, rör ett par varv, garnera med en apelsinskiva.
NEGRONI
3cl Gin
3cl Campari
3cl Röd söt vermouth
Häll samtliga ingredienserna i ett ”lågt” glas fyll på med is, rör ett par varv, garnera med en apelsinskiva.
AMERICANO
3cl Campari
3cl Röd söt vermouth
6cl Sodavatten eller annat kolsyrat vatten
Häll samtliga ingredienserna i ett ”lågt” glas fyll på med is, rör försiktigt så inte bubblorna försvinner, garnera med en citronklyfta.
NEGRONI SBAGLIATO
3cl Campari
3cl Röd söt vermouth
6cl Prosecco eller annat mousserande vin
Häll samtliga ingredienserna i ett ”lågt” glas fyll på med is, rör försiktigt så inte bubblorna försvinner, garnera med en apelsinskiva
MOUNT GAY OLD FASHIONED
5cl Mount Gay Eclipse
1cl Honung
4 stänk Angostura bitter
Häll samtliga ingredienserna i ett ”lågt” glas fyll på med is, rör ett par varv, zesta oljorna från ett apelsinskal över drinken lägg sedan i zesten i glaset.
DAIQUIRI
5cl Mount Gay Eclipse
2cl Färskpressad limejuice (alt 3cl)
1cl Sockerlag (alt 2cl)
Blanda alla ingredienser och skaka rikligt med is, dubbelsila i ett coupetteglas eller liknande.
Samtliga Daiquiris nedan är gjorda på receptet ovan en men där olika smaksättningar har tillsatts.
Daiquiri no.2
+ 1/2 Passionsfrukt
Daiquiri no.3
+ 1 tesked hallonmarmelad
+ 2 små bitar chilifrukt
Daiquiri no.4
+ 1 skivad jordgubbe, 4-6 blad mynta
Daiquiri no.5
-socker
+ 1cl Honung (80% honung, 20%vatten)
+ 2st 1cm skivor med ingefära
Daiquiri no.6
+ 1 tesked hallonmarmelad
Daiquiri no.7
+ 1cl Cointreau
WHISKEY SOUR
50cl Bourbon
30cl Färskpressad citronjuice
20cl Sockerlag
2 dash Angostura bitter
äggvita från 1 ägg
- Separera ner äggvitan från gulan i en valfri shaker.
- Blanda övriga ingredienser i din valda shaker.
- Skaka UTAN is för att bygga upp en textur i drinken.
- Tillsätt rikligt med is.
- Skaka.
- Dubbelsila i ett coupetteglas eller liknande alternativt på is i ett lägre glas.
- Zesta en bit citronskal över drinken för att bli av med ev äggdoft från vitan.
PEATED OLD FASHIONED
5cl Westland Peated
1cl Lönnsirap
4 stänk Angostura Bitter
1. Rör samtliga ingredienser med mycket is
2. Sila upp i ett lågt glas på ny is
3. Zesta ett apelsinskal över drinken och lägg sedan skalet i glaset
WHISKEY SODA
5cl Whiskey
15cl sodavatten
1. Blanda alla ingredienser i ett högt glas
2. Fyll på rikligt med is
3. Garnera med en klyfta från valfri citrusfrukt förslagsvis citron
COCKTAIL no.1
5cl Westland American Oak
3cl färskpressad citronjuice
1.5cl Lönnsirap
Äppelcider (utav bättre sort)
1. Blanda allt förutom äppelcidern i en shaker
2. Skaka
3. Fyll på med ca 7cl äppelcider i ett högt glas
4. Dubbelsila drinken i glaset
5. Fyll på rikligt med is
6. Garnera med en äppelskiva
SIDECAR
5cl Cognac
2cl Cointreau
1.5cl Färskpressad citronjuice
1. Blanda alla ingredienser i en shaker
2. Fyll på rikligt med is
3. Skaka
4. Dubbelsila drinken i ett coupetteglas eller liknande
LUMUMBA
4cl Cognac
10cl Varmchoklad
ca 3 cl lättvispad grädde
1. Blanda Cognac och den varma chokladen i ett passande glas
2. Lägg den lättvispade grädden på toppen utav drinken med hjälp utav en sked
3. Riv lite mörk choklad på toppen
APEROL SPRITZ
1del Prosecco (eller annat mousserande vin)
1del Aperol
splash Sodavatten (eller annat bubbligt vatten)
Massa is!
1. Fyll ett vinglas med massa is
2. Fyll på med 1del Prosecco
3. Fyll på med 1del Aperol
4. Toppa med en splash soda
5. Garnera med en apelsinskiva
ROSA PANTERN (TYP)
5cl Likör43 ca
10cl Mjölk
1 färsk Jordgubbe
1. Skär jordgubben i bitar
2. Blanda samtliga ingredienser i en shaker
3. Tillsätt is
4. Skaka ordentligt för att få ut smaker från jordgubben
5. Dubbelsila upp i ett högt glas
6. Garnera med en Jordgubbe
CRUSH 43
5cl Likör43
1/2 Citron
10cl Sodavatten (eller annat kolsyrat vatten)
1. Skär upp klyftor utav den 1/2 citronen
2. Pressa dessa direkt ner i ett vinglas eller liknande och lägg med klyftan i glaset.
3. Fyll på med massa is
4. Häll på 5cl Likör43
5. Toppa upp med kolsyrat vatten
6. Rör om ordentligt men försiktigt för att inte förlora kolsyran
7. NJUT
SPANISH COFFEE
5cl Likör43
ca 10cl Kaffe
ca 5cl lättvispadgrädde
1. Häll likören i ett vinglas eller liknande
2. Fyll på med kaffe
3. Lägg ett lager utav den lättvispaddegrädden på toppen
4. Riv MASSA god choklad ovanpå grädden
HOT SHOT
2cl Likör43
2cl Kaffe
2cl Lättvispadgrädde
1. Häll Likören i ett shotglas
2. Häll försiktigt kaffet ovanpå Likören
3. Häll grädden uppe på kaffet
Drick allt i ett svep!
LIMONCELLO TONIC
5cl Limoncello
10cl Tonic
4-6st basilikablad
1. Blanda samtliga ingredienser i ett vinglas eller liknande
2. Fyll på rikligt med is
3. Rör om försiktigt
4. Garnerna med ett myntablad
LIMONCELLO + PROSECCO
3cl Limoncello
Prosecco
1. Häll iskall limoncello + prosecco eller annat mousserande vin i ett champagneglas
2. NJUT!
MASSA MERINGA
5cl Limoncello
1cl Färskpressad citronjuice
Lättvispadmaräng*
1. Blanda Limoncello och citron
2. Rör
3. Sila upp i ett coupetteglas eller liknande
4. Toppa med din lättvispade maräng*
* Maräng till ca 10 drinkar
- 3 äggvitor - 2 dl socker - 1/2 tsk citron -
Blanda äggvitor, en tredjedel av sockret och citron i en bunke. Börja vispa blandningen på medelhastighet tills den börjar vitna. Blanda ner resten av sockret, öka vispningen och vispa till marängen håller ihop men fortfarande är lös och går att hälla.
LEMON STREET
3cl Limoncello
2cl Färskpressad citron (kan ökas till 3cl)
2cl Citronsocker* (kan ökas till 3cl)
ca 7cl Prosecco (eller annat mouserande vin)
6-8 blad mynta
1. Blanda samtliga ingredienser i ett ”högt” glas
2. Fyll på med rikligt med is
3. Rör om försiktigt
4. Garnera med en myntatopp
*Citronsocker: Gör en vanlig sockerlag med 1/2 socker 1/2 vatten zesta i skalet från citronerna du har tänkt att använda, låt stå och dra i ca 1h. Sila av.
NORDIC JUNGLE
5cl Jägermeister
5cl Lingon Shrub*
Granskottsolja
1. Blanda Jägermeister & Lingon shrub i en shaker 2. Skaka med mycket is
3. Dubbelsila i ett lämpligt glas förslagsvis en kåsa 4. Droppa ca 5 droppar granskottsolja på toppen
SWEDISH TIKI GROGG
5cl Jägermeister Scharf
2cl Hägg-sockerlag*
7cl Rabarbersoda*
Harsyra Rabarber
1. ”Bygg” samtliga ingredienser i ett högt glas
2. Fyll på rikligt med is
3. Rör försiktigt för att inte förlora så mycket bubblor
4. Garnera med häggblommor, harsyra och färsk rabarber
GOLDEN WEED
5cl Jägermeister Manifest
1cl Hjortron-sockerlag*
1cl Maskros Tinktur*
1. Blanda alla ingredienser i ett lågt glas fyll på rikligt med is
2. Rör
3. Garnera med en maskros eller ett par hjortron om möjligt
*LINGON/HONUNGS SHRUB
Blanda 500ml lingon med lika mycket vatten, tillsätt 5cl vitvinsvinäger och 10cl flytande honung, rör om och låt dra. Blenda allting i en mixer och smaka av, tillsätt mer sötma/syra efter behov. Sila av.
*HÄGG-SOCKERLAG
Gör ett vanligt sockerlag med lika delar vatten och socker, tillsätt häggblomma utan stjälk och blad, när sockret fortfarande är varmt, låt stå och dra ett par timmar, sila av.
*RABARBERSODA
Skär upp 1 rabarber och mixa med 1000ml vatten, låt stå och dra 1 timme sila sedan av. Tillsätt kolsyra via en sifon eller liknande, förslut eller servera direkt.
*HJORTRON-SOCKERLAG
Gör ett vanligt sockerlag med lika delar vatten och socker, tillsätt hjortron redan från start rör så allt blandas och sockret löses upp. Låt så och dra i ca 1 timme efteråt. Sila av.
*MASKROS TINKTUR
Plocka blomman på makrosen och lägg i neutral alkohol, låt stå och dra i ett dygn eller mer, rör om då och då. Sila av.
ISTE SANGRIA
(per drink)
10cl Vitt Vin (syrligt vin att föredra)
3cl Cognac
2cl Likör43
7cl Iste med persikosmak
1.5cl Sockerlag Frukter + bär (förslagsvis lime, apelsin, jordgubbar)
1. Blanda samtliga ingredienser i en bunke eller skål
2. Häll över i en flaska eller annan butelj
3. Skaka om och lägg i kylen
4. Ta fram och servera i ett vinglas eller ett högt glas fyllt med is
5. Garnera med valfria frukter eller bär
ROSA PANTERN 2.0
(per drink)
5cl Likör43 10cl Laktosfri ekologisk mjölk
1 Jordgubbe
1. Dela jordgubben i mindre bitar
2. Blanda samtliga ingredienser i en bunke eller skål
3. Häll över i en flaska eller annan butelj
4. Skaka om och lägg i kylen
5. Ta fram, skaka och servera i ett högt glas fyllt med is 6. Garnera med en jordgubbe
PINA COLADA
(per drink)
5cl Ljus Rom
5cl Ananasjuice
3cl Coco Lopez* Här kan man justera sötman/juicen efter smak, en klassikt Pina Colada innehåller lika delar Coco Lopez och Ananasjuice.
1. Blanda samtliga ingredienser i en bunke eller skål
2. Häll över i en flaska eller annan butelj
3. Skaka om och lägg i kylen
4. Ta fram, skaka och servera i ett högt glas fyllt med is 5. Garnera med en skiva ananas eller bladen!
PASSIONSFRUKTS MARGARITA
(per drink)
4cl Tequila
2cl Cointreau
1cl Socker (efter smak)
1/2 pressad Lime (2cl)
1/2 Passionsfrukt
1. Blanda samtliga ingredienser i en bunke eller skål
2. Tillsätt ca 20% vatten baserat på mängden drinkar du gör
3. Häll över i en flaska eller annan butelj
4. Skaka om och lägg i kylen eller frysen
5. Ta fram och sila av i samband med servering i ett coupette glas utan is eller i ett lågt glas med is. 6. Glöm inte att salta kanten!
HALLON NEGRONI
(per drink)
3cl Gin
3cl Campari
3cl Söt Vermouth
2 Färska hallon
1. Blanda samtliga ingredienser i en bunke eller skål
2. Tillsätt ca 20% vatten baserat på mängden drinkar du gör
3. Häll över i en flaska eller annan butelj
4. Skaka om och lägg i kylen eller frysen
5. Ta fram och sila av i samband med servering lågt glas med is.
6. Garnera med en apelsinskiva
OLD FASHIONED
(per drink)
50ml Bourbon
10ml Sockerlag på vitt eller brunt socker alt 1st bitsocker
3 dash Angostura bitter
Apelsinzest
1. Blanda samtliga ingredienser i en bunke eller skål
2. Tillsätt ca 20% vatten baserat på mängden drinkar du gör
3. Häll över i en flaska eller annan butelj
4. Skaka om och lägg i kylen eller frysen
5. Ta fram och sila av i samband med servering lågt glas med is.
6. Skär loss en zest från apelsinen och tryck ut oljorna över drinken
7. Servera